bandstand of Faro there will be renovation works

The project foresees the requalification of the entire bandstand, including the roof and the WCs that are at its base.

The Bandstand Faro, located in Jardim Manuel Bivar, will receive, over the next few weeks, requalification works. 

The contract, which costs around 67 thousand euros, has a period of 60 days and, according to the Faro, aims to «give back its functionality to this iconic space».

The restoration project «will focus on recovering the original structure of this property with more than a century of history», says the municipality.

The requalification intervention foresees demolition work, coatings, metalwork, crockery, taps, exterior painting and electricity «in this property of recognized cultural value and undeniable identity element of the downtown of the city of Faro».

Designed over 130 years ago, this property was the target of several interventions over more than a century, some of which ended up mischaracterizing this very symbolic element of downtown Faro.

The municipality now intends to give this equipment with obvious signs of degradation a renewed functionality and put it back at the service of culture, making it an open-air stage capable of hosting different cultural manifestations.

As part of the diagnostic work and identification of anomalies in the property, the design team verified that the balcony railing has cuts and patches resulting from inadequate intervention, in addition to being laid in an intrusive and damaging way.

Following the investigation carried out by the municipality, it was found that this resource intervention was carried out to expand the bandstand in 1915, at the proposal of the then vice-president of the City Council of Faro, in order to “conveniently” receive the regimental band of the time, on concert days.

In this context, the restoration project will focus on recovering the bandstand's original structure, taking into account that the expansion carried out did not contribute to an improvement in its function, translating, on the contrary, into a degradation factor due to the oxidation of the parts and surrounding areas and the fracture that the pulleys produce in the foundation stone.

The project foresees the requalification of the entire bandstand, including the roof and the WCs that are at its base.

 



Comments

Ads